Medijski izvještaj sa Jahorina Ekonomskog Foruma 2018

Udruženje ekonomista Republike Srpske – SWOT, pod pokrovitelјstvom predsjednika Republike Srpske, organizovalo je 3. i 4. maja 2018. godine Jahorina ekonomski forum 2018. pod nazivom „Regionalna saradnja kao važna poluga ekonomskog razvoja zemalja JIE”.

Forum je okupio više od 450 domaćih i stranih privrednika, finansijskih stručnjaka, univerzitetskih profesora, zvaničnika Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te predstavnika diplomatskog kora (broj isti kao i prošle godine zbog ograničenih kapaciteta). Među njima su bili Ana Brnabić – premijer Republike Srbije, Želјka Cvijanović – premijer Republike Srpske, Milorad Dodik – predsjednik Republike Srpske, Dragan Čović hrvatski član Predsjedništva BiH, ministri iz regiona, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici akademske zajednice i veliki broj privrednika.

Medijski efekti Jahorina ekonomskog foruma 2017. i 2018. klјučni indikatori

Ovogodišnji Jahorina ekonomski forum dobio je značajan medijski prostor.
Medijski pokrovitelјi foruma su bili: RTRS, Glas Srpske, Nezavisne novine, Elta TV, Akta, a novost je da su im se u 2018. godini pridružili beogradski nedelјnik NIN, Euroblic, Večernje novosti (izdanje za Srbiju), Metromedia i portal Srpska kafe.

Posebno ističemo pristupanje NIN-a i Večernjih novosti medijskom pokrovitelјstvu što je sigurno imalo uticaja na značajan porast interesovanja za forum u Srbiji.

Donosimo vam pregled najvažnijih medijskih nastupa

 • Na RTRS-u (javni servis Republike Srpske) su tokom aprila bila dva desetnominutna gostovanja posvećena JEF-u emisiji „Srpska danas“ koja se emituje u 17 časova i dva gostovanja u jutarnjem programu iste televizije.
 • Na RTRS-u je utakođe kompletna emisija „Postfaktum“ u trajanju od 45 minuta, koja se emituje u 21 čas, bila posvećena JEF-u.
 • Na Alternativnoj televiziji (jedna od najgledanijih televizija u Republici Srpskoj) u emisiji „Pet do sedam“, koja se emituje neposredno prije centralnih vijesti su organizovana četri gostovanja u trajanju od po 10 do 15 minuta.
 • Na Alternativnoj televiziji je emisija „Amplituda“, koja se emituje u 21 čas, u potpunosti bila posvećena JEF-u.
 • Svečano otvaranje JEF-a i ove godine je direktno prenošen na RTRS-u, a reemitovala ga je i televizija N1.
 • Novost na ovogodišnjem forumu je i ta što je pola panela direktno prenošena putem društvene mreže Fejsbuk, te su svi paneli snimlјeni i postavlјeni na sajt jahorina ekonomskog foruma.
 • U štampanim medijima je objavljen veći broj PR članaka posvećen JEF-u. Posebno izdvajamo najavni tekst u NIN-u o Jahorina ekonomskom forumu, intervjue istaknutih predavača u Nezavisnim novinama i Glasu Srpske.

Objave u brojkama

 • Ukupan broj objava iznosio je 650
 • Broj objava u BiH medijima 456
 • Broj objava u medijima u Srbiji 194
 • Broj pozitivnih objava 381
 • Broj neutralnih objava 269

Neke od objava sa Jahorina ekonomskog foruma 2018 možete pogledati u podmenijima: Televizija, Štampa i Internet.

Kompletne analize medijskih izvještaja za 2017. i 2018. godinu možete pogledati ovdje.